De Nije Stichting

 

Directe aanleiding was het gevecht tegen kanker van initiatiefneemster Debby Nijenhuis. Ze kwam op 31-jarige leeftijd in de medische molen van behandelingen terecht. Tussen de kuren door zocht ze naar antwoorden op haar vragen en kwam ze steeds weer hindernissen tegen die overwonnen moesten worden. In 2007 en in 2008 organiseerde ze een verwendag in Preston Palace in Almelo waar 400 vrouwen konden genieten van een heerlijke ontspannen dag met gratis eten en drinken,entertainment, massages, make-overs en advies. De dames mochten in de sauna en het zwemparadijs zonder geconfronteerd te worden met ‘gezonde’ lichamen. Door de enorme opkomst en de gesprekken die ze voerde met lotgenoten die dag bleek al gauw dat er een chronisch tekort is aan nazorg en dat er structureel meer moet worden gedaan voor vrouwen met kanker, maar ook voor mannen met kanker, kinderen én hun omgeving.

 

Er zijn zoveel vragen die na de diagnose kanker onbeantwoord blijven en veel mensen ervaren het traject alsof ze in een doolhof staan. Welke wegen kun je bewandelen? Wat is er nog mogelijk aan nabehandeling? Hoe kom je zo snel mogelijk weer in conditie en bouw je weerstand op? Waar vind je een goede en betaalbare pruik? En zijn er mensen die hetzelfde doorstaan met wie ik kan praten en die me begrijpen? Is er een plek terug in de maatschappij? Moet mijn werkgever mij accepteren? Wie helpt me afvallen? Bestaat er ook mooie protheselingerie? Maar ook vragen over een naderend einde, zorgen van nabestaanden en de vragen van naasten stroomden de mailbox van Debby binnen. Er bleek duidelijk een behoefte aan kennis, een luisterend oor en lotgenotencontact.

 

Om in deze behoefte te kunnen voorzien besloot ze zich in te zetten voor een inloophuis waar iedereen met vragen terecht kan. Gesteund door Harry Agterhorst (Alpe d'Huzes) en Peter Hendriks in het eerste jaar, kon Debby op 13 maart 2008 de Nije Stichting oprichten en zich inzetten voor meer kwaliteit van leven van (ex-)kankerpatiënten en hun naasten. De Nije Stichting heeft inmiddels een solide basis en een bekwame raad van toezicht, een comité van aanbeveling, ambassadeurs en zeer gemotiveerde vrijwilligers.

 

De Nije Stichting is aangesloten bij de landelijke koepelvereniging IPSO-Attendum, zie www.ipso.nl

De Nije Stichting is ANBI gecertificeerd.